Ed's Jachtvliegtuigen

Home of the fighters.

AS-532U2 Cougar

De Eurocopter Cougar is een tweemotorige militaire transporthelikopter die wereldwijd in dienst is bij acht landmachten, vijf zeemachten en 28 luchtmachten, waaronder de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht. Het Franse leger gebruikt 64 Cougars. De Nederlandse luchtmacht beschikt over zeventien toestellen van het type Eurocopter AS 532U2 Cougar MkII, die zijn gestationeerd op de Vliegbasis Soesterberg en ingedeeld bij het 300 Squadron. Zeven ervan zijn geschikt gemaakt om vanaf het amfibisch transportschip van de Koninklijke Marine te kunnen opereren; ze zijn voorzien van opblaasbare drijvers om ze indien nodig drijvend te houden. In het buitenland worden diverse andere versies van de Cougar gebruikt, zoals een uitvoering als vliegend radarplatform en als anti-schip-helikopter. De Cougar-helikopters van de Koninklijke Luchtmacht zijn door de firma Eurocopter France gebouwd en afgeleverd in 1996 en 1997. De Cougar is de militaire versie van de Eurocopter Super Puma, die voor het eerst vloog in 1978. De Super Puma komt op haar beurt voort uit de Puma, waarvan het eerste prototype al in 1965 vloog. Belangrijke verschillen tussen de Puma en de Super Puma zijn de verlengde romp van laatstgenoemde en de versterkte lagering van de hoofdrotor. De Cougar/Super Puma kan twee maal zoveel brandstof meenemen als de Puma.

De 5 in het typenummer AS 532U2 van de Cougars van de Koninklijke Luchtmacht geeft aan dat het een militaire versie is van de AS 332 Super Puma. AS staat voor de originele ontwerper van het toestel, het Franse Aerospatiale. De U staat voor utility-helikopter. De 2 verwijst naar het upgrade level.

De Cougar heeft een intrekbaar landingsgestel. De vierbladige hoofdrotor en de staartrotor kunnen beschieting met een 20-mm-kanon of een 12,7-mm-machinegeweer doorstaan. De luchtinlaten van de twee turbinemotoren zijn ontworpen om het inzuigen van zand of ijs tegen te gaan. De Cougar van de Koninklijke Luchtmacht kan worden uitgerust met een 20-mm-kanon of een .50 kaliber machinegeweer dat in de deuropening staat. De helikopter is voorzien van een vierassige automatische piloot, die de bemanning verlichting van de werkdruk kan geven tijdens operationele vluchten. Deze helikopter is ontworpen om zware klappen te kunnen overleven. Essentiƫle systemen zijn dubbel uitgevoerd. De inzittenden zijn beschermd tegen een botsingssnelheid tot 11,4 m/sec. De tandwiel-transmissies kunnen zonder smering 30 tot 90 minuten blijven functioneren. In 2001 vervulde een Nederlandse Cougar-eenheid met vijf toestellen een belangrijke rol in Bosniƫ in het kader van de Stabilisation Force (SFOR). Een van de voornaamste taken was medische evacuatie door het Incident Response Team (IRT).
Sinds 1 augustus 2006 is er een bijdrage van zes toestellen aan de Nederlandse Air Task Force in het zuiden van Afghanistan. Zij ondersteunen (Nederlandse) ISAF militairen in o.a. Kandahar en Uruzgan.


De Eurocopter AS 532U2 Cougar MkII in cijfers

Bemanning: 2 piloten en 1 crew
Lengte: lengte 16,79 meter (zonder rotor)
Breedte: breedte 3,86 meter (zonder rotor)
Hoogte: 4,60 meter (4,97 met rotor)
Passagiers: (standaard configuratie) bemanning standaard + 28 troops
Medische uitvoering (MEDevac): 8 tot 12 brancards
Gewicht: leeg ca. 5450 kg
Lading extern: max. 3000 kg
Motoren: twee turboshaft-motoren, Turbomeca Makila 1A2
Topsnelheid: 315 km/u
Economische kruissnelheid: 260 km/u
Vliegbereik: ca. 800 km zonder brandstofreserve
Max. hoogte (practical ceiling): 20.000 voet
Sling capaciteit (external load): 3.000 kg.